Det är ett större antal batterier, ofta monterade i en låda avsedd för montering i ett skåp, ett sk rack.
De här lådorna kan fungera ensamma eller kopplas samman i ett större batterilager.
Lådorna är vanligen på 5-10 kWh kapacitet per styck och ofta på 48v, naturligtvis likspänning. Vikten är vanligen 40-60 kg per låda. Racken är vanligen 19″ breda och används för allt möjligt, datorer, mätinstrument och batterilådor då. Ett rack kostar från några tusen kronor, beroende på storlek och utförande, med eller utan dörrar, brandskydd m.m. upp till tiotusentals kronor.
Batterierna kostar ca 1.000 till 6.000:- per kWh, beroende på teknik, varumärke, kvalité, garanti och om du direktimporterar dem från Asien eller köper dem av en svensk importör/distributör/installatör. Kontrollera noga att de är CE-märkta och uppfyller EU´s och svenska krav, det är helt ditt ansvar OM du direktimporterar dem.
Du får montera lådorna i ett rack, men INTE koppla in dem själv, DET ska en certifierad installatör göra. Läs mer på Elsäkerhetsverket.
Omvandlingen mellan solpanelernas ofta högre spänning på några/flera hundra volt likspänning och batterierna, samt mellan batteriernas likspänning och nätets 230v växelspänning sker i Invertern, en absolut nödvändig apparat för att kunna använda solpaneler, batterilager och nät tillsammans.
Att dom var så tunga hade jag ingen aning om, bra att veta när man försöker planera var de kan stå? Golvet måste ju vara väldigt stadigt om det ska bli bra med ett ton batterier! ?