Kalkyl-Simulering

Här har jag skapat en kalkylmodell i Excel-formatet. Du kan föra in dina egna värden: Hur många kvadrat solpaneler vill du använda? Hur effektiva är dina paneler? Ska du sälja el till din nätägare? Planerar du ett batterilager? Vad kostar din hårdvara i inköp? Vilken ränta har du? osv… fyll i och simulera olika scenarier, tills du hittar den kombination som passar dig bäst!

Har du batterilager, är ju idén att fylla på det när timpriset är som lägst under dygnet och sedan använda den lagrade elen under resten av dygnet, ansök då hos bolaget du har ditt elavtal hos INTE elnätägaren, det bolaget begär hos nätägaren att byta till timprismätare (om det inte redan är gjort), de är skyldiga att göra bytet inom tre månader efter ansökan.

ScreenShot 20221225121326
Simulering i Excel

Gå till den inbäddade simuleringen.

Ekomin för energiinvesteringar beror helt på vad energin är värd, vad den kostar.

vad kostar elen?

Just nu 4:e december 2022 kostar elen i elöverföring 0,495, energiskatt 0,45 och moms 0,235 totalt ca 1,18/kWh (Ellevio Stockholm) och 2.88/kWh billigaste timpris under dygnet och 4.26/kWh för dygnspriset inkl spotpris, påslag, elcertifikat och moms , om du har rörligt avtal inklusive moms i elområde 3. Totalt 5.42/kWh om du har rörligt dygnsmedelpris, abonnemangsavgifter tillkommer.

ScreenShot 20221204142614
Timpriser exkl moms den 4:e december 2022 elområde 3

På det kommer Den fasta abbonnemangsavgiften för nätavtalet som kan vara några hundralappar i månaden och abbonnemangsavgiften för elen som kan vara nån 50-lapp i månaden.

Nu ser det ju INTE ut så här hela året, ovanligt dyrt just nu, men det är fortfarande stor skillnad på billigaste timpriset och dygnsmedelpriset. Ibland är timpriset tom negativt, du får betalt av elbolaget när du förbrukar el. Elnätägarna byter nu i snabb takt till timprismätare, en del tvingar t.o.m. dig att köpa timprisavtal när de bytt mätare, ibland utan att informera dig som kund om bytet…. så var uppmärksam!

Är man om sig och kring sig kan man tjäna en hel del på att byta elavtal nån gång om året. Konkurrensen om elavtalen är ju stenhård men det gäller att hitta rätt avtal för just din förbrukning.

Ingen konkurrens mellan nätleverantörerna

Tyvärr är konkurrensen NOLL för nätleverantörerna vilket också märks på deras ständigt höjda priser och försämrad leveranssäkerhet. Du kan ju inte välja mellan olika nät, det finns ju bara ETT som kan leverera till dig.

Vad elpriserna blir i framtiden kan man bara spekulera i. Men med fler ogenomtänkta ”miljösatsningar” på vindkraft och obstruktion mot kärnkraft och småskalig vattenkraft, kommer garanterat skillnaden mellan blåsiga dagar med lite sol och vindstilla högtrycksdagar (med mycket sol för oss med några paneler) att att bli mycket stora, som t.ex. kan utnyttjas med ett lämpligt dimensionerat batterilager.

Aktuella och historiska elpriser

Du kan själv följa nuvarande och historiska rörliga timpriser och rörliga månadsmedelpriser för din egen simulering, se till att använda priserna för ditt eget elområde bara…

ScreenShot 20230116180823
Rörligt månadsmedelpris exkl påslag, cert-avg, nätavg, abb-avg, skatt och moms

Rörligt månadsmedelpris eller tim-medelpris?

Har du INTE batterilager, har du troligen rörligt abb med månadsmedelpris, fyll då i sektionerna ”Paneler” och ”Inverter” med värden som är aktuella för dig.

2 svar på ”Kalkyl-Simulering”

  1. Min familj planerar att installera solpaneler till våren.

    Simuleringen av olika alternativ blir vägledande för nivån på våra val, men det finns ett räknefel i modellen. Jag skickar dig ett PM om vad jag hittat.

    Dessutom om du kan stoppa in möjligheten till paneler med varmvattenproduktion, som du skriver om här i bloggen, för det alternativet är mycket intressant för oss att räkna på.

    Lycka till med fortsättningen av bloggen

    önskar

    Eva med familj

  2. Tack Eva!

    Jag fick ditt PM och ska kolla på felet snarast och fundera på hur även varmvattenenergin ska plockas in i modellen via ”vattenkyldapaneler”. Det påverkar ju både panelernas el-effektivitet genom att sänka deras drifttemperatur och panelernas totala energi-effektivitet, genom att ta tillvara kylvattnet för varmvattenproduktion.

    Tyvärr finns det inte många leverantörer av vattenkylda paneler idag, så priskonkurrensen är inte särskilt stark. Men det kommer nog!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *