Mikro-Inverters

Likström till växelström

En inverter omvandlar solpanelers/batterilagers likström till växelström.

Man har en ”Central-Inverter” som förutom strömomvandlingen, dessutom ansluter din anläggning till nätet, med ström utifrån när solpanelernas el-produktion inte räcker till.

Till Central-Invertern ansluter så man sina solpaneler, vanligen i serie, med en likspänning på några hundra Volt. Men OM man har skuggningsproblem, t.ex. med en skorsten eller träd som sveper sin skugga över panelerna under dagen, så finns det risk för att EN panel (den som är skuggad just för tilfället) drar med sig alla de andra panelerna som är kopplade i serie med den skuggade till samma låga effekt som den mest skuggade.

En till varje panel

DET kan man bota genom att ha en Mikro-inverter på varje panel, som omvandlar just DEN panelens varierande likström till en konstant växelspänning, din nätspänning. Systemets paneler parallellkopplas ju, så att de INTE påverkar varandra längre, var och en är ju sin fristående elproducent! Dessutom kan en del av dem anslutas till en app, via WiFi så att du kan övervaka varje panels funktion och produktion.

Mikro-Inverter

Nackdelen är kostnaden, då en Mikro-Inverter kan kosta några tusen kronor per panel, dvs lika mycket som panelen… Dessutom måste en certifierad elektriker koppla in dem OCH de måste vara listade/godkända av din nätägare.

Har du dessutom ett batterilager, måste du ha en Central-Inverter i alla fall, i det fallet en sk. Hybrid-Inverter. Då kan möjligen en billigare ”Optimerare” användas mot just skuggningsproblematiken.

Om man INTE har skuggningsproblem med sina paneler har däremot Mikro-Inverters eller Optimerare noll och inget värde. Låt ingen ”smart säljare” lura på dig Mikro-Inverters eller Optimerare, om du inte verkligen behöver dem! Kanske klarar du dig med passiv teknik redan inbyggda i panelerna som Half-Cut teknik och Förbikopplingsdioder.

3 svar på ”Mikro-Inverters”

  1. Mikro-Inverters har man således istället för det du kallar för ”Central-Inverter”?

    För några få paneler och om man inte vill sälja elen, utan bara använda den själv, kanske?

    Men måste de inte vara godkända av nätägaren i alla fall? De är ju inkopplade på nätet oavsett om man säljer el eller inte och måste gå i synk med nätfrekvensen (och varandra om man har flera Mikro-Inverters).

  2. Jag ska kontakta Energiföretagen, som är den branschorganisation, som listar de Inverters som de godkänner åt nätägarna, för att höra hur de gjort med Mikro-Inverters.

    Återkommer om det, bra fråga Ingenjörn…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exit mobile version