Det mesta av solljuset blir värme
Solpaneler blir varma av solen! Kanske inte en överraskning, eller hur?
Men bara ca 20% av solstrålningen som stannar i panelen (och inte reflekteras ut igen blir elektricitet, resten blir värme! Dålig verkningsgrad på elektricitetsproduktionen således? Dessutom sjunker den ytterligare ju varmare panelen blir! dess verkningsgrad sjunker från ca 20% till ca 18% när panelen värms upp till ca 60 C, vilket är normalfallet vid full solinstrålning och dagens paneler.
Ta hand om värmen
Tänk om man kunde höja verkningsgraden!? Det kan man!
Dels ökar elektricitetsproduktionen om man kyler panelen, dels använder du nog en hel del av den producerade elektriciteten till uppvärmning av din bostad och produktion av tappvarmvatten, eller hur?
Kyl panelen
Så kyl panelen med vatten och ta hand om kylvattnet för att värma ditt hus!
Tyvärr är det bara några pionjärer som gör paneler med vattenkylning och de tar väldigt bra betalt för det med den låga konkurrens som är idag!
Men inför framtiden är det mycket lovande, särskilt för fastigheter som inte kan montera så mycket solpaneler att elektriciteten räcker även för att värma huset och till varmt tappvatten.
Det här måste vara intressant för de som inte har plats för så många solpaneler?
Att få mer el från en solpanel när den hålls kallare och dessutom minst lika mycket till i energi från kylvattnet. Man använder ju i alla fall en hel del av elen från panelerna till att värma vatten till dusch och uppvärmning av bostaden.
Men priserna måste ju ner. Hur dyrt kan det va?
För oss med liten yta att montera paneler på är det absolut ett intressant alternativ.
Nästan dubbelt så mycket energi till i form av varmvatten som i form av el från varje panel!
Vi använder ju en hel del av vår el för uppvärmning och varmvatten i alla fall.
Problemet är fortfarande att bara några få procent av solenergin lyser på våra paneler när den behövs som bäst i Novenber, December och Januari.